Cerrahi Gömük 20 Yaş Diş Çekimi
Çenelerdeki süt dişlerinin düşüp yerine sürekli dişlerin sürmesi belirli bir sıra ile olur. Sürme zamanı gelmiş fakat çene kemiği içerisinden herhangi bir nedenden dolayı sürememiş ve ağız içinde yerini alamamış dişlere “gömük diş” adı verilir. Bazı gömük dişler hastalara problem yaratırken bazıları hiç rahatsızlık vermez ve rutin radyografik kontroller sırasında fark edilir.
Hangi Dişler Çenelerde Gömük Kalır?
Çenelerde en fazla gömük kalan dişler 20 yaş dişleridir. Bunları sırasıyla köpek dişleri, küçük azı dişleri ve diğer dişler izler. 20 yaş dişlerinin gömük kalma nedenleri genellikle bireyin kalıtımsal olarak küçük bir çene ve büyük dişler miras almasıdır. Evrimsel olarak, sert gıdalardan yavaş yavaş uzaklaşan insanın çiğnemek için 32 dişe ihtiyacı kalmamasından dolayı 20 yaş dişleri gömük kalır. Ayrıca, dişin sürmesi sırasında çenelere gelen travmalar veya diş çevresinde gelişen tümörler veya kistler de dişlerin gömülü kalmasına neden olabilir.
Her Gömük Yirmi Yaş Dişi Çekilmeli Midir?
Gömük 20 yaş dişlerinin çekilme kararı, dişin hastaya yarattığı sıkıntıya bağlıdır. Tamamen kemik içinde olan bir diş, hafif sürmüş bir dişe göre daha az sıkıntı yaratır. 20 yaş dişi tam olarak çıkamamışsa ve hastaya ağrı ve şişlik yaratıyorsa, ağrı kesici kullanılmasını gerektiriyorsa çekim kararı alınır.
Gömük Yirmi Yaş Dişlerinin Çekimi Zor Mı Olur?
Gömük 20 yaş dişlerinin çekimi genellikle lokal anestezi altında basit bir operasyonla gerçekleştirilir. Hastaya antibiyotik ve ağrı kesiciler reçete edilir. Operasyon sonrası çenede hafif ağrı ve şişlik olması normaldir ve şişlik bir hafta içerisinde dikişler alınana kadar geçer. Toplumda genellikle 20 yaş dişi çekiminin zor olduğuna dair bir inanış vardır, ancak işlemin süresi ve sonrasında yaşanacak sıkıntılar, işlemi gerçekleştiren hekimin tecrübesine bağlı olarak değişir. Ortodontik tedavi görecek bireylerde genellikle 20 yaş dişlerinin çekimi, rahatsızlık yaratmasalar dahi rutin bir işlemdir. Diğer yandan, gömük dişleri olan fakat hiç rahatsızlık duymayan hastalarda rutin radyografilerle takip yapılmalı, gömük dişlerin çevresindeki dişlere zarar verip vermediği ve çevresinde herhangi bir patolojik oluşum gelişip gelişmediği iyi kontrol edilmelidir.
Bazı riskli anatomik noktalara yakın olan 20 yaş dişleri, çekimlerinden önce standart panaromik radyografların yanı sıra volümetrik tomografilerle de değerlendirilebilir.